2 november 2017

Ondersteboven Kiwicake!

Ondersteboven kiwicake

Houd je van kiwi en van het bakken van taarten die niet ingewikkeld zijn, maar er wél bewonderenswaardig uitzien? Dan is dit recept echt iets voor jou. Heb je weinig tijd? Koop dan alle ingrediënten kant-en-klaar. Natuurlijk wordt de taart veel lekkerder als je gebruik maakt van verse producten.

Bekijk hier de bakvideo.

Veel bakplezier!

Ingrediënten:
  • 500 ml slagroom
  • 1 eetlepel suiker
  • 150 gram Griekse yoghurt
  • 1,5 cake (in plakken van 1cm)
  • 6 kiwi’s, in plakken
  • 300 gram ananasstukjes
  • 300 gram mandarijnpartjes
Bereidingswijze:

1. Snijd de cake in plakken van 1 cm.
2. Klop de slagroom en voeg daar de Griekse yoghurt en de suiker aan toe.
3. Bekleed de glazen kom met plastic folie
4. Leg een plak kiwi in het midden in de schaal en vul dit aan met de ander stukjes kiwi. De schaal moet tot de rand toe bekleed zijn. Smeer er dan een laagje van het roommengsel tegenaan.
5. Vul de schaal voor 1/3e met het roommengsel. Voeg het fruit toe en dek af met een laag cake. Herhaal dit nog een keer en sluit de laatste keer af met een laag cake. Dit dient als onderkant van de taart.
6. Zet de taart minimaal 3 uur in de koelkast om op te stijven.
7. Haal de folie van de schaal en leg er een bord bovenop. Draai de schaal voorzichtig om en verwijder het plastic.
8. Snijd de cake en geniet ervan!

4 oktober 2017

Bak de mooiste taart van de Koffie Morning 2017!

Win een publicatie in het tijdschrift Mjam-Taart!

Wie bakt de mooiste taart tijdens de Koffie Morning 2017? We zijn reuze benieuwd!

We zouden het liefst een kopje koffie komen drinken bij iedereen die een Koffie Morning organiseert, maar 4.000 bezoekjes in één dag?! Daarom aan jou het verzoek om jouw spektakelstuk te fotograferen en te delen op de Facebookpagina van de Koffie Morning

Like de pagina en deel je foto’s. Je maakt kans op een publicatie van jouw taart in Mjam-Taart!

Om deel te nemen aan deze bakwedstrijd hebben we een aantal voorwaarden opgesteld:

De taart is:
– volledig zelf bedacht, ontworpen en gemaakt.
– nooit eerder gepubliceerd in print en/of online.
– volledig eetbaar. Niet eetbare materialen zoals dowels en bloemdraad zijn toegestaan mits niet als zodanig zichtbaar.
– Er mogen geen afbeeldingen en dergelijke gebruikt worden die auteursrechtelijke beschermd zijn. Denk hierbij aan strip/tv/filmfiguren.
– Alle materialen en ingrediënten moeten in een (web)winkel aangeschaft kunnen worden of zodanig beschreven worden hoe het gemaakt is.
– De foto’s dienen uiterlijk 9 oktober te worden gedeeld.

Ook heel belangrijk is het beeldmateriaal. In het algemeen geldt dat de foto’s uiteraard zo scherp mogelijk dienen te zijn en zo groot mogelijk qua bestandsformaat (minimaal 1 MB per foto, bij voorkeur 300 dpi).

Doe je mee? Succes! We zien je foto graag tegemoet!

3 oktober 2017

Hartige baksels tijdens de Koffie Morning!

Heb jij het nieuwe bakboek van Rutger van den Broek al?

Wij mogen een hartig recept met jullie delen. Zo kun je lekker variëren tijdens je Koffie Morning met zowel zoete als hartige hapjes. Jij maakt ook nog eens kans op 1 van de 3 boeken die we mogen weggeven namens Rutger.
Geef in het Facebookbericht aan waarom jij zijn hartige bakboek graag wilt winnen. En wie weet!

Manchegokoekjes met tijm

De manchego in het koekjesdeeg zorgt voor een bladerende werking tijdens het bakken. Dat geeft de koekjes een luchtige, krokante en bijna bladerdeegachtige structuur, heel lekker! Een goed glas rode wijn en een schaal van deze koekjes, meer heb je niet nodig!

Ingrediënten voor 30-40 koekjes:

  • Voor het deeg
  • 150 gr boter, op kamertemperatuur
  • 150 gr manchego, geraspt
  • 1-2 tl verse tijm, fijngehakt
  • ½ tl zout
  • 225 gr bloem
  • peper

Ook nodig:

  • 1 ei, losgeklopt
  • 75 gr manchego, geraspt, om te bestrooien
  • bloem, voor het werkblad

Bereiding
Klop de boter in enkele minuten romig. Meng de manchego en de tijm door de boter en breng op smaak met zout en peper. Voeg tot slot de bloem toe en meng alles tot je een bal van het deeg kunt vormen. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Kneed het deeg kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van ½ centimeter. Steek of snijd koekjes uit de deegplak met een doorsnede van ongeveer 5 centimeter en leg ze op de bakplaat. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen.

Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en bestrooi met wat extra geraspte manchego. Bak de koekjes in 20 tot 25 minuten goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen op een rooster.

Recept is afkomstig uit Het hartige bakboek van Rutger van den Broek

Foto’s: Harold Pereira

13 september 2017

Een wolk van een taart!

Heb jij zin om je flink uit te sloven voor jouw Koffie Morning? Dan is dit recept voor jou!

Botercrème, rolfondant, kleurstof, eetbare lijm en meer. En als je het spektakel nog groter wilt maken, dan kun je er bijpassende cupcakes aan toevoegen. Succes!
Kijk voor meer indrukwekkende recepten op https://www.mjamtaart.nl/.

Wil je kans maken op een gratis jaarabonnement op MjamTaart? Doe dan mee met de bakchallenge, te vinden op https://www.facebook.com/koffiemorning2017/.

Tijdsduur: 2 uur

Wat heb je nodig?

Voor de madeleines
– boter 180 g
– 4 eieren
– suiker 150 g
– witte basterdsuiker 20 g
– zakje vanille suiker
– honing 20 g
– bakpoeder 5 g
– bloem 180 g
– mespunt zout
– voedingsmiddelenkleurstof in 4 kleuren naar keuze
– boter om in te vetten
– bloem om te bestuiven
– madeleine bakvorm
– 2 kommen
– 4 schaaltjes
– spatel
– steelpan

Voor de taart
– rolfondant blauw en wit
– taart (Ø 15 cm)
– taartvulling naar wens
– cake drum (Ø 25 cm)
– Rolo’s
– cocktailprikkers
– uitstekers wolken (Kit Box)
– lint
– botercrème
– Royal icing
– eetbare lijm

Madeleines

Smelt de boter, laat het lichtbruin worden en laat afkoelen. Meng de eieren, suiker, basterdsuiker, vanillesuiker en de honing in een kom. Meng in een andere kom het bakpoeder met de bloem en het zout, en spatel het door het eimengsel. Roer de boter erdoor. Verdeel het beslag over vier schaaltjes. Doe enkele druppels voedingsmiddelenkleurstof bij het beslag en roer het goed door. Maak zo vier kleuren beslag. Het mag felgekleurd zijn, want door het bakken zwakt de kleur wat af.

Stap 1: Doe het beslag in vier spuitzakken en leg ze 20 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Vet de vorm in met boter en bestuif het met bloem. Klop de overtollige bloem eraf.

Stap 2: Spuit het beslag in de vormpjes tot ze net onder de helft gevuld zijn. Varieer in patronen, horizontaal en verticaal. Bak de madeleines in de oven in ongeveer 9 minuten goudbruin en gaar.

Taart

Bekleed de cake drum met blauw fondant en werk deze af met lint. Vul de taart naar wens en smeer af met botercrème. Bekleed de taart met blauw fondant en plaats deze in het midden op de cake drum.

Stap 3: Steek twee cocktailprikkers in een Rolo en steek voorzichtig door tot de cocktailprikker niet meer verder kan. Prik een madeleine bovenop de Rolo.

Stap 4: Bevestig de madeleine met Royal icing aan de zijkant van de taart. Doe ook wat icing onder de Rolo, zo staat de luchtballon stevig. Steek voor de bovenkant van de taart de cocktailprikkers door de Rolo heen en prik het op de taart vast.

Bevestig diverse luchtballonnen op de taart.

Stap 5: Steek wolken uit wit fondant en plak ze met eetbare lijm op de taart en op de cake drum.

Resultaat

Fotografie: Sjoukje Kilian, fotokilian.nl, Stap-voor-stap foto’s en taart: Marlies van der Meulen-Slappendel, Partycupcakes.nl voor MjamTaart nr. 38.